Blog

Var ska bloggen ligga?

Innan du börjar blogga kan det vara en bra idé att bestämma dig för var du vill ha din blogg. Vilken bloggportal, ska det vara en gratis plattform eller ett webbhotell som du betalar för? Vad ska bloggen heta? Vill du undvika reklam eller tycker du det är okej att sajten du har bloggen hos har reklamannonser i kanterna eller mellan dina inlägg? Vilka funktioner vill du ha?

Webbhotell

Ett webbhotell är internets hyresvärd kan man säga. Har du inget eget hus att ha dina grejer i kan du hyra ett. All information, alla webbsidor på nätet ligger på olika servrar. Dessa servrar är datorer med stor lagringskapacitet som finns utplacerade runt om i världen. Du kan även ha en egen server, en gammal eller ny dator som bara används till att ständigt vara online och spara information åt dig. En server, eller dator, kan gå sönder och du kan förlora det som fanns lagrat. De stora servrarna som sköts av företag har en backup, och genom att använda andras servrar slipper du fundera på att sköta en egen eller ha en extra dator stående och dra ström dygnet runt. Det är alltså smidigare att hyra in sig på någon annans. Webbhotellet låter dig få lite lagringsutrymme på deras servrar, backup finns oftast och du kan välja bort reklam i bloggen samt använda eget domännamn. Vill du ha en blogg med eget domännamn, det vill säga dittnamn.se kan du ha det.

Bloggplattformar

En bloggplattform erbjuder ofta gratis plattformar för dig att blogga på, men du kan inte ha eget domännamn. Istället blir det dittnamn.Plattformen.se så att du automatiskt ger plattformen reklam så fort du försöker dela med dig av din bloggadress.

Fördelarna är att det är just gratis, det finns färdiga mallar och teman du kan använda och du slipper koda själv. Portalen i sig har ofta topplistor och andra typer av listor över bloggarna och det går att söka på olika kategorier. Vissa plattformar har en väldigt hög trafik, vilket oftast är bra för en blogg som vill synas.

Nackdelarna kan vara att det visas reklam om du inte använder en betalvariant, VIP-tjänst eller PRO-tjänst. Det heter lite olika från portal till portal, samt att betalvarianten kan ha fler funktioner, möjlighet att ha en webbshop eller fler layouter att välja mellan. Det kan också vara svårt att ta med gammalt innehåll om du vill flytta din blogg till en annan sajt i framtiden.

Kolla upp vilka sajter som verkar mest intressanta för just dig och din blogg, jämför, innan du slutgiltigt bestämmer dig.

fusion