Blog

Historien bakom bloggandet

Ordet blogg kommer från det engelska ordet weblog, alltså en nät-logg, och på svenska har det blivit förkortat till ordet blogg. Weblog, eller blogg är en webbjournal eller webbdagbok där det regelbundet publiceras inlägg eller anteckningar.

Bloggandet blev populärt i början och mitten av 2000-talet, men redan på 90-talet fanns det bloggar. Den blogg som räknas som den första heter Links From the Underground och är skriven av Justin Hall, en amerikan. År 1994 började han skriva och hans blogg räknas som den första personliga bloggen. Han är fortfarande aktiv och bloggen har utvecklats ganska mycket över tid.

Under flertalet år har han även gjort videos. När du använder dig av videos istället för av text och bilder kallas det vlogg efter videoblog. Justin Hall har skrivit om väldigt många olika ämnen inom olika kategorier.

Vad är en blogg?

En blogg kännetecknas av inlägg i kronologisk ordning med de nyaste inläggen överst. Innehållet kan vara att från en personlig dagbok till nyheter, krönikor, topplistor, inspirationstips för olika saker, politiskt innehåll, debattforum, journalistiska publikationer eller vetenskapliga publikationer och bloggen uppdateras med nya inlägg kontinuerligt. Kort sagt, allt som är tänkt att nå ut till en publik.

Bloggen kan innehålla länkar till andra bloggar, författaren eller skribenten bakom bloggen kan vara en privatperson, ett företag eller representanter för organisationer, och det kan även vara flera personer bakom en och samma blogg.

Vem bloggar?

Svaret på vem som bloggar är helt enkelt vem som helst som har lust till det. Det är allt ifrån en stressad trebarnsmamma, en författare, en journalist, någon som har stor kunskap om ämnet den specifika bloggen handlar om, eller någon som vill inspirera andra. Det kan också handla om influencers, personer som så gott som lever på sin blogg, tjänar pengar på den via sponsrade inlägg eller reklamintäkter och som söker publicitet på olika sätt för att marknadsföra sig själv som ett varumärke.

Lätt att blogga

För den som vill ha en blogg är det väldigt lätt att komma igång, och absolut enklast är att söka sig till någon typ av bloggportal eller plattform. Det är en sajt som låter dig blogga på deras domännamn, ofta gratis, och det finns förutbestämda mallar att välja mellan så du kan variera din bloggs utseende något. Förr fick du programmera en hel del själv för att få den layouten du ville ha, men idag behövs inget större datorkunnande. På gratisvarianterna visas en del reklam för att hålla sajten igång, men ofta finns det en betalvariant så att du inte behöver ha reklam runt omkring dina blogginlägg. Det går även att skaffa ett eget domännamn och blogga utan att använda en portal.

Det finns otaliga bloggar, så vill du ha fler följare än de närmaste vännerna och familjen så gäller det att ha en plan med bloggandet, göra det intressant och regelbundet uppdatera bloggen.

fusion