Blog

Tjäna pengar på bloggen

Att tjäna pengar på bloggen och bli en stor influencer kan vara drömmen för många, men vägen dit är faktiskt ganska lång även om det inte är så svårt att tjäna någon krona här och där. Det finns några olika sätt att låta bloggen generera pengar, och det kräver olika mycket arbete av dig som bloggare.

Affiliates

Affiliates är ett annonsnätverk där ett företag eller varumärke står bakom en reklamlänk som läggs på en webbplats som innehas av kanske dig, din blogg alltså. Dina besökare ser länken, blir nyfikna, klickar på den och hamnar hos företaget. En del företag betalar per klick medan andra betalar en viss procent av vad klicket leder till i försäljning. Det finns även betalning per visad annons eller per registrering. Du blir företagets affiliat och hur mycket pengar du tjänar beror på hur många visningar och besökare du har på din webbsida, samt hur många av dem som faktiskt klickar sig vidare på länken.

Sponsrade inlägg

Ett sponsrat inlägg är precis vad det låter som, ett inlägg med reklam i samarbete med ett varumärke eller företag. Du skriver ett fördelaktigt inlägg om produkten eller företaget, och företaget betalar dig på något sätt. Glöm inte bort att annonsmärka inlägget. För att kunna skriva sponsrade inlägg måste du och företaget vara överens. Det går således inte att helt på egen hand skriva om något och förvänta dig att företaget du skriver om ska betala dig i efterhand och utan överenskommelse.

Sälja reklamplatser

Ett annat sätt är att sälja reklamplatser på din blogg. Du får betalt per visning eller per klick vanligtvis, men även ett fast pris per vecka eller månad. Du kan också använda dig av Googles annonsering för att få annonser att visa. För att detta ska generera lite pengar kräver det att du har ett antal besökare per vecka så att annonserna faktiskt blir exponerade. Nackdelen med just annonser från exempelvis Google Adsense är att du inte får välja vilka annonser som visas och att det då kan handla om något helt annat än vad din blogg handlar om. Att ha anpassade annonser utifrån bloggens innehåll är alltid det bästa, om det går att uppnå, eftersom det blir exponering för rätt sorts publik då.

Andra sätt som finns är att marknadsföra och sälja saker själv på bloggen, kombinera den med någon typ av webbshop och komma på olika idéer som du kan marknadsföra. Det kan vara allt ifrån saker du tillverkar själv med hjälp av hantverk till saker du köper in, eller tjänster du erbjuder. Tänk på att du ska skatta för inkomsten bara.

fusion