Blog

Språk och grammatik

En annan sak som är ganska viktig för en text och en blogg är språkbruket. Eftersom det handlar om att locka läsare, följare och besökare genom att vara intressant och kunna erbjuda något så gäller också att kvaliteten på texten håller en viss standard. En text full av oredigerade stavfel, grammatiska fel eller inte en enda stor bokstav eller punkt blir väldigt jobbig att läsa och kan ha en avskräckande effekt. Du vill ju att läsaren ska komma tillbaka för att läsa mer, eller hur?

Språkbruk

Anpassa språket efter innehållet. En personlig blogg skriven av en tonåring har inte samma språk som en ekonom som bloggar för ett företag. Båda bör ha ett så korrekt språk som möjligt för att skapa trovärdighet men samtidigt kommer språkbruket att skilja sig markant. Skilj på informella texter och på formella texter. Svordomar och andra fula ord är inte heller trevligt att läsa så undvik det i största möjliga mån. Det är fortfarande så att användandet av många svordomar ger läsaren intryck av att skribenten har dåligt ordförråd vilket sänker trovärdighet och intresse. Det finns många synonymer till fula ord, använd dem istället för att förstärka andra ord. Genom att använda milda och enkla ord i kombination med händelser eller känslor kan ordens betydelse stärkas och varieras. Det kan bita värre att bli bannad som ett småbarn än att bli utskälld ordentligt som om det vore en militär som skrek på dig så spottet yr. Istället för att använda “jävla dåligt” kan du använda “synnerligen missvisande/dåligt” eller “extremt dåligt”.

Tänk givetvis på grammatiken också. Skilj på han, hon, honom och henne, de, dem och det. Akta dig för att skriva så kallat sms- och chatt-språk i en blogg, det passar sig något bättre på mikrobloggar om det ens ska användas alls.

Fel betydelse av ord

Vet du verkligen vad orden betyder och hur de används? Blir du chockad av något på nätet? Kolla upp vad chockad betyder, och inse att nej, du blir inte chockad. Dör du sötdöden eller dör i största allmänhet? Ingen dör av gulliga kattungar på en bild. Det samma med ordet “kränkt”. Blir du kränkt av att någon säger emot dig och vill argumentera så är inte internet en plats för dig, men att bli kränkt varje gång du inte får medhåll är löjligt. Att överanvända ord leder till att de förlorar sin betydelse. Älska inte hit eller dit heller, älska är ett starkt ord. Det är mer sannolikt att du blir “förtjust över” eller “tycker om när”. Undvik att urvattna språket.

fusion