Blog

Är bloggen fortfarande aktuell?

Nu för tiden talas det sällan om bloggar, utan främst om sociala medier och YouTube. Är det någon idé att starta en blogg?

Är bloggen död?

Du skulle vilja starta en blogg, men är osäker på om det är någon idé. Är bloggen död? Det snabba svaret är nej. Men bloggaren har inte samma status som för 10-15 år sedan. Då fanns det kända bloggare, men det gör det inte idag på samma sätt. De slags kändisarna finns nu på sociala medier. Ska du starta en blogg måste du göra det på rätt sätt och du kan inte göra det för att bli berömd. Du bör inte heller skriva om dig själv om tanken är att du ska få en inkomst.

Bloggen – ett kunskapsmagasin

Den moderna bloggen är ungefär som en minitidning. Tänk dig att du skapar ett magasin om ett särskilt område. Istället för att ta inspiration från sociala medier, så går du ut på tidningar som DN, Expressen, Ridsport och Vi bilägare, och ser hur deras sajter är uppbyggda. Den moderna bloggen är ett magasin med specialkunskap. Den handlar om något särskilt och det är just genom att skriva bloggartiklar som intresserar folk som du får besökare.

Specialisera dig

För att få besökare måste du specialisera dig. Du skriver bara om ett ämne och gärna utifrån en särskild aspekt. Om du gillar bilar kan du skriva om ett bilmärke, elbilar eller om att äga bil som barnfamilj. Det är svårt att konkurrera med en stor tidning som Vi bilägare, både utifrån material och utifrån att få trafik. Genom att specialisera dig så kommer du lättare kunna få trafik, alltså besökare. Det finns personer som börjar med en liten blogg om ett smalt ämne, får trafik, och som sedan låter bloggen växa. Oavsett vad du ska blogga om är det smart att börja med ett ämne. Allt eftersom du får besökare och tjänar pengar på din blogg, så kan du ta dig an nya angränsande ämnen inom ditt gebit.

fusion